ЧЕРНОМОРСКА ТУРЦИЯ

Дати: 29.09.2022 г.ЦЕНА: от 1248 лева


София – Истанбул – Сакария – Амасра – Сафранболу – Кастамону – Синоп – Самсун – Орду – Гиресун – Трабзон – манастир Сумела – Ерзурум – Амасия – Болу – София


ПРОГРАМА:

Ден 1 / София – САКАРИЯ
Отпътуване от София, 04.30 часа от площад „Ал.Невски”, по маршрут София – Ихтиман – Пазарджик – Пловдив – Поповица – Хасково – Харманли – Свиленград. Преминаване на ГКПП  Капитан Андреево / Капъкуле. Продължаваме по маршрут Одрин – Истанбул. Туристическа програма в азиатската част на града:  ще посетим новата джамия Чамлъджа – построена в османско-селджукски стил, със своя капацитет от 63 000 души, понастоящем е най-голямата в Турция. Има шест минарета и може да се види от всяко място в Истанбул. Четири от тях са с височина 107,1 метра, а другите две са високи 90 метра. Височината на първите напомня за битката при Манцикерт през 1071 г, която бележи влизането на турците в Анадола след победата на селджукския султан Алп Арслан над византийските войски. Основният купол на джамията е с височина 72 метра. Подът е покрит с ръчно тъкан килим. Инкрустациите по огромния купол са направени от стомана, обработена със специална нанотехнология. Продължаваме и към най-високата структура в Истанбул – кулата Чамлъджа. Височината й е 369 м, намира се на 587 м над морското равнище. Строителството започна на 1 март 2016 г.  Изградена е от бетон върху фундамент с дълбочина 21 m. Стоманена мачта с височина 145 м за радио и телевизионно предаване е монтирана на върха на бетонната част на кулата, която е с височина 224 м. Кулата е проектирана с авангарден елипсовиден раздвижен дизайн, като основните оси в най-широките части са с диаметър от 13 и 16 м, които намаляват нагоре. Всеки етаж е висок по 4,50 м. В сградата има две наблюдателни площадки, съответно разположени на 33-ия и 34-ия етаж на височина 148 и 153 м. На 39-ия и 40-ия етаж на височина 153 и 175 м има разположени ресторант и кафене. Библиотеките и изложбените зали са разположени на приземните етажи. Стойността на целия проект приблизително възлиза на 49 милиона щатски долара. След изкачването отпътуваме с панорамна разходка по булевард Багдад към Сакария. Пристигане и настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 2 /САКАРИЯ – ДЕВРЕК – АМАСРА – САФРАНБОЛУ
Закуска. Отпътуване за Амасра – древната столица на Еритрея. Един от най-впечатляващите малки градове на турското Черноморие, столица на древната историческа област Пафлагония, носещ името на персийската принцеса Амастрис – дъщеря на персийския цар Дарий Трети. Градът е съставен от континентална и островна част, свързани с  каменен мост от времето на Рим. Сравним по красота единствено с нашия Несебър. След пристигане в града, следва пешеходна разходка и разглеждане на старата крепост, и наслада от панорамната площадка. Продължаваме за Сафранболу – място, обладано от красота и спокойствие, което пречиства душата…. Това е един непокътнат османски град. Заражда се около 14 век, когато започва да се разраства след построяването на крепост, която да го предпазва от арабските нападения. Този уникален резерват включва повече от 1 000 къщи тип възрожденски, кервансараи, бани, джамии, чешми…., построени преди 400 години. Къщите са запазени във вида си, в който са били преди векове. Тогава в Сафранболу отглеждат и продават най-хубавия шафран в Османската империя. Подправката дава и името на града, а жителите му инвестират печалбите си в многоетажни къщи от камък и дърво. Заради съхранилия се дух на миналото, историческата част на Сафранболу е включена през 1994 г в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. В центъра му преобладават тесните калдъръмени улички, на които се гушат белосани къщи с дървени греди, зад които надничат зелени асми. Като спирка на главния път между Запад и Изток, Сафранболу придобива важно значение за Османската империя. До 20 век, когато са изградени железопътните линии, той има ключова роля за търговията на Турция. В продължение на седем века е основна спирка по пътя на коприната, а това му носи добро благосъстояние. През този период са изградени едни от най-хубавите къщи, характеризиращи се с типичен османски архитектурен стил. Основните забележителности датират от далечната 1322 г – това са Старата джамия, мохамеданското богословско училище и старата баня. Със запазения дух на миналото, с огромната си история, богато наследство, вековни обичаи и приветливи граждани, Сафранболу е разкошно място за една пролетна разходка. По пътя ще направим фото пауза на  каньона Токалъ. Разглеждане от Стъклената тераса. В Сафранболу сме предвидили разходка из стария квартал и чаршията, посещение на етнографското селище Юрук с красива архитектура от XVIII век. Настаняване в хотел. Свободно време. Вечеря и нощувка.

 Ден 3 /  САФРАНБОЛУ – КАСТАМОНУ – СИНОП – САМСУН
Закуска. Тръгване за Синоп. Кратка спирка в центъра на Кастамону – център е на едноименната провинция, в която са съсредоточени най-големите дърводобивни и дървопреработващи предприятия на страната. В този град, намирал се някога на Пътя на коприната, но останал дълги години изолиран от цивилизацията, са съхранени особено добре традициите и културата на Анадола. В Кастамону, който се появява през Средновековието, но се развива най-вече през 18-и, 19-и и 20-и век, има запазени над 3 000 стари къщи. Някои са реновирани и превърнати в музеи, ресторанти, ханове, други предстои да бъдат възстановени, но под строгото наблюдение да се запази архитектурата им. Тук се намира единственият запазен хан за камили, който впечатлява с внушителните си размери и доказва, че именно оттук са минавали керваните. В града можете да видите нагледно как се правят традиционни покривки с щампи, как се произвежда прочутата халва на конци, която буквално се топи в устата. Всичко това се майстори на ръка. Впрочем, Кастамону е известен със своите готвачи. Оттук са вземат хората, които приготвят храната на султаните и отговарят за това с главата си. И сега готвачите на най-възловите места в държавата са от този град. Отпътуваме за Синоп. Към обяд ще пристигнем в най-северния град на Турция. Възниква през 8 век преди Христа като колония на милетските гърци. Родно място на прочутия гръцки философ Диоген. Още от античните времена, поради подходящия брегови релеф, градът става едно от важните пристанища на черноморското крайбрежие. Разказват се различни легенди за основаването му. Според една от тях, върховният бог Зевс се влюбва в дъщерята на бога на реките, Синопе. За да се запази от посегателствата на Зевс, Синопе решава да се договори с върховния бог. Зевс е впечатлен от тези усилия на девойката и я оставя на брега на Черно море, на мястото където се намира днес град Синоп. Градът съществува още в периода на хетите и често става арена на кървави войни. Ще отидем до Инджебурун – най – северната точка на Турция и след това разходка в стария град. Време за обяд в рибен ресторант. Следобед продължаваме към крайната точка за деня – Самсун. Пристигане в „ЗЕНИЦАТА НА ЧЕРНОМОРИЕТО“ и родното място на Турската република. Тук на 19.05.1919 г пристига Мустафа Кемал Ататюрк заедно със своите съмишленици с кораба „Бандърма“, където полага основите на Турското национално движение. Този ден се счита за началото на кемалистката революция и е официален празник в Турция, който се празнува като Ден на младежта. Настаняване в хотел. Вечерен тур из града.  Вечеря и нощувка.

Ден 4 / САМСУН – ОРДУ – ГИРЕСУН – ТРАБЗОН
След закуска тръгваме за Трабзон. Първата ни спирка ще е в Орду – столицата на лешниците. Градът възниква още през V век преди Христа с името Котиореа. Основан е от търговци от Синоп. Отглеждането на лешници е основен отрасъл в областта. Нещо повече, от горите между Орду и Трабзон се събират 65% от лешниците в целия свят. Ще разгледаме града отвисоко, от хълма Бозтепе, висок около 530 м. Оттам се открива невероятна панорамна гледка към целия лешников град. Изкачването става посредством въжена линия, а самото пътуване до горе е около 10 минути. Но си заслужава. Фото пауза и свободно време. Продължаваме в посока Гиресун,  разположен на 50 км от Орду. Градът се споменава още през II век преди Христа по време на понтийския цар Фармас, каквото е и неговото антично име. По-късно е преименуван на Гиресун – от името на плода череша. Римският пълководец и завоевател Лукул изпраща оттук череши в Рим, където до тогава не познават този вкусен плод. Свободно време за обяд в Гиресун. Около 14:00 часа отпътуване за Трабзон. Пътуването е около 2 часа. Очаква ни неописуемо изживяване. След пристигане ни предстои разглеждането на една от най-големите му забележителности – църквата „Света София“, построена през 1238 – 1263 години от Мануил I Велики Комнин, когато Трабзон е столица на византийската империя Трапезунд. Тя е най-дълголетната от трите гръцки държави, възникнали след превземането на Константинопол от кръстоносците през 1204 г. Османците го завладяват чак през 1461 г. Настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.

Ден 5 / ТРАБЗОН – манастир СУМЕЛА – ЕРЗУРУМ
Закуска. Отпътуване в посока манастир Сумела , скрит високо в планините, на 350 метра над белите бързеи на сегашната река Алтъндере. Разположен в пещера с изглед към хаоса от зелени дървета и гранитни скали долу,  „Богородица на черната скала“ олицетворява стабилността на византийската държава. Няма точни исторически данни за това, но се твърди, че манастирът е създаден през 386 г от двама свещеници – Варнава и Софроний, които откриват чудотворна икона на Богородица в една от планинските пещери и това ги мотивира да останат в местността и да построят храм. През вековете, под различно влияние на тези територии, манастирът търпи много разрушения и реставрации, а предвид местонахождението му, реставрациите са истинско чудо. Днешния си вид придобива по византийско време, през 13век. Твърди се, че всъщност Алексий III (1349-1390) от Трапезундската империя допринася най-много за това. Много императори са коронясани в него. Разположението му е неописуемо и величествено. Фреските му разкриват един уникален трапезундски стил. Лицата на Христос , Богородица и светците изглеждат като никъде другаде по света – те имат погледите на понтийските гърци, които пристигнали по тези земи през VIII век преди Христа, изживяват разцвета си с Трапезунд и бавно потъват в забрава. Нека им се насладим! Продължаваме към Ерзурум – разположен в Източен Анадол, в долината на планината Паландьокен, достигаща надморска височина 3 176 м. Самият Ерзурум е на надморска височина почти 2 000 м. Градът има важно място в историята на Република Турция. Тук на 23ти юли 1919 година се провежда конгресът на източните вилаети, назован в историята под името Ерзурумският конгрес. Най-интересните обекти в града са построени през 12 и 16ти век. Навсякъде в града могат да бъдат видени медресета, чешми, джамии, тюрбета, кервансараи. Минаретата на джамиите са ниски и дебели, и привличат погледа с каменоделското майсторство и с облицовките си от син фаянс. До величествената входна порта на медресето Чифте Минарели, което се счита за символа на Ерзурум се издигат две малки минарета. В двора на медресето, заобиколено от помещения с арки и ниши, са изложени различни произведения на изкуството-тъкани, платове, килими, накити. Оттук се насочваме към крепостта издигната на върха на един нисък хълм. Днес на крака е останала само секцията построена през пети век от византийците. Интересни са месджидът и кулата, построени в крепостта в епохата на селджуската империя. През 19ти век на кулата е поставен часовник. Желаещите може да се изкачат на върха й и да се полюбуват на пейзажа. От кулата се насочваме към великолепния кервансарай, построен от везира на султан Сюлейман законодателя, Рюстем паша. В чаршията, в кервансарая се продават различни предмети и накити изработени от черния камък Амбер, или Олту Ташъ. Оттук ще отидем да разгледаме сградата, в която се провел ерзурумският конгрес и където днес се помещава гимназията за изящни изкуства. Тук ще видим и изложбата от творби на учениците. Настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.

Ден 6 / ЕРЗУРУМ – АМАСИЯ
Закуска. Днес ни предстои, може би най-дългия преход от нашето пътешествие в страната на амазонките. Отпътуваме към Амасия по маршрут Ерзурум – Ерзинджан – Амасия. Късния следобед пристигаме в града на принцовете. Град известен с вкусните си ябълки и легендата за Ферхат и Шарин (турските Ромео и Жулиета). Името му идва от кралицата на амазонките Амасис. Именно тук принцовете на Османската империя изучават тънкостите на владетелския занаят. По тяхна воля тук се появява една изящна колекция от тюрбета и джамии, кервансараи, училища,  старинни имения. Амасия е и родното място на султаните Мурад I и Селим I, чийто принос към развитието на Османската империя е от изключително значение.Но това е не само османски град. Амасия е важен търговски и културен център. Тук се ражда Страбон – бащата на географията. Още той говори за стръмната скала край река Ирис, днес Йешилърмак, за крепостната стена на нея и за изсечените в камъка гробници на царете на Понтийската държава. Градът е владян от римляни, византийци, араби, арменци, селджуци, монголи. Разглеждане на скалните гробници. Настаняване в хотел, вечеря и нощувка. И като че ли не трябва да пропуснем нощната разходка. Докато нощта се спуска в Амасия, старите отомански къщи, мостовете и всички останали забележителности светват в различни цветове. И през деня, и през нощта Амасия е един впечатляващ град, където двата стила – стар и нов се сливат почти неусетно. Към програмата в Амасия  сме предвидили и разглеждане на каналите на Ферхат, музея на медицината и незабравима гледка от крепостта на планината Харсена. Тя ще бъде съобразена и структурирана спрямо часа на пристигане и отпътуване.

Ден 7 / АМАСИЯ – БОЛУ
Закуска. Отпътуване за Болу по маршрут Амасия – Османджък – Тося – Куршунлу – Аткараджалар – Черкеш – Болу.  Пристигаме в една от най-завладяващите провинции на Турция, разположена в северозападната част на страната. Някои археологически открития сочат, че Болу съществува от поне 10 000 години. Тук лешниците са в изобилие и това е причината да са основен компонент на местните сладкиши. Районът е добре познат и за производството на оризово олио. Характерна за областта е меката изворна вода, която свободно тече дори и в градските фонтани…….  Настаняване и вечеря в хотела. Тук е нашата последна нощувка от това поредно приказно пътешествие…

Ден 8 / БОЛУ – ИСТАНБУЛ – СОФИЯ
Закуска. Потегляме вече и към родна България, изпълнени с много впечатления и емоции. При възможност спирка за шопинг на хитовия VIAPORT MARINA TUZLA или VIAPORT ASIA OUTLET SHOPPING в азиатската част на Истанбул. Пристигане вечерта.

Затвори

ХОТЕЛИ И ЦЕНИ

ДАТА ЦЕНА
29.09.2022 1248.00 лв

Затвори

ЦЕНИТЕ ВКЛЮЧВАТ

  • Транспорт с лицензиран и комфортен туристически автобус, с включени гранични, магистрални и паркинг такси;
  • 7 нощувки, 7 закуски и 7 вечери в 4 звездни хотели (1 нощувка в Сакария, хотел 4*; 1 нощувка в Сафранболу, хотел 3 boutique / 4* ; 1 нощувка в Самсун, хотел 4*; 1 нощувка в Трабзон, хотел 4*; 1 нощувка в Ерзурум, хотел 4*; 1 нощувка в Амасия, хотел 4*lux и 1 нощувка в Болу, хотел 4* );
  • Медицинска застраховка за чужбина с ковид покритие. Над 65 г има доплащане, според възрастта;
  • Екскурзоводско обслужване, включващо екскурзовод от агенцията, съвместно с турски лицензиран екскурзовод.

Затвори

ЦЕНИТЕ НЕ ВКЛЮЧВАТ

  • Входните такси на туристическите обекти – около 530 турски лири;
  • Доплащане за единична стая: 349 лв.

Затвори

ДРУГИ

УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:

  • Депозит 50% при записване
  • Доплащане до 07.04.22

 

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

  • Валиден документ за самоличност – задграничен паспорт с минимум 6 месеца валидност от датата на отпътуване за български граждани. За деца под 18 години, пътуващи с един родител или без родители – Нотариално заверена декларация, че родителите са съгласни детето да пътува извън България – оригинал + 1 копие + паспорт на детето, копие от акта за раждане, копие от страницата със снимката в паспорта.
  • Няма визови, медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването

Затвори