ИСЛАНДИЯ – Земя от лава и лед

Дати: 21.05.2022, 28.08.2022, 18.09.2022 г.


ЦЕНА: от 1677 евро


Обгърната в мистиката на северните народи, Исландия е една от най-интересните страни в Европа. Ако някъде на Стария континент все още има запазена относително девствена природа, то това е именно тук. На територията на острова в пълна хармония си съжителстват ледници и горещи извори, мощни вулкани и водопади, заснежени планини и зелени долини, замрежени от фина мъгла или озарени от ярка дъга. Когато и да посетите Исландия, вие ще откриете един нов свят, изпълнен с невероятни гледки, форми и впечатления. В Исландия през месец май започва началото на белите нощи. Слънцето залязва само за три часа, а липсата на пълен мрак превръща усещането, че сте попаднали в приказна страна, още по-осезаемо.


ПРОГРАМА:

1 ДЕН – София – Мюнхен – Рейкявик
Среща на летище София, Терминал 2 в 17:00 ч. за полет до Рейкявик през Мюнхен или Виена в 19:20 ч. Пристигане на летище Кефлавик в Рейкявик 00:10 ч. Трансфер до хотел Reykjavik Centrum 4* или подобен. Нощувка. Среща на летище София, Терминал 2 в 17:00 ч. за полет до Рейкявик през Мюнхен или Виена в 19:20 ч. Пристигане на летище Кефлавик в Рейкявик 00:10 ч. Трансфер до хотел Reykjavik Centrum 4* или подобен. Нощувка.

2 ДЕН – Рейкявик
Закуска. Начало на туристическа обиколка на Рейкявик, най-северната столица на планетата, разположена в югозападната част на страната, в залива Факсафлой на Атлантическия океан. Столицата е сцена на вълнуващ културен и нощен живот, има много първокласни ресторанти и нетрадиционни музеи. Името ѝ в превод означава „пушещият залив“, а това е така, защото тук изобилства от термални води – промишленото и битово отопление се осигурява от тях. Разходката ни ще започне от центъра на Рейкявик, напомнящ лабиринт от тесни улички със стари дървени къщи от края на XIX и началото на XX век. Ще видим Кметството, езерото Тьорнин, Парламента, пристанището, концертната зала Harpa. Ще посетим и символа на града – огромната катедрала Hallgrímskirkja (Хатлгримскиркя). Строена е цели 34 години в периода 1940-1974, като височината на камбанарията ѝ е 75 м – може да бъде видяна от разстояние 20 км. Много характерни са колоните от двете страни на главния кораб, които наподобяват вулканичен базалт – любим „природен” мотив на държавния архитект Гудьон Самуелсон. Ще продължим към старинната къща Хьофди- станала популярна със знаменателната среща на Рейгън и Горбачов през 1986 г.,. Свободно време за обяд. Следобяд ще посетим атракцията „ Fly Over Iceland“. Не напразно тази атракция е на второ място в класацията на TripAdvisor “неща за правене в Рейкявик”. С този интерактивен полет, който разполага със система от шест степени на движение, мултисензорни специални ефекти включително вятър, мъгла и миризми, съчетани с плавно движение  и впечатляващите реалистични визуални ефекти както и 20-метров сферичен екран, ще ви помогнат да се движете заедно с арктическите ветрове и да се извисите над сушата, морето и леда на Исландия. В късния следобяд ви предлагаме 3 часов тур/доп. заплащане от 220 лв. за възрастни и 105 лв. за деца и младежи до 11 г. / whale watching („наблюдаване” на китове в буквален превод), заради богатите на планктон води – през лятото тук идват до 11 различна вида, сред които гърбат кит, син кит и кит-джудже (последният тежи „само” колкото 2-3 слона). С помощта на специално обучени натуралисти и морски биолози ще научете всичко за невероятната дива природа на Исландия. Великолепната природа заобикаля целият район и създава уникален контраст с необятния океан, където със сигурност ще видите спиращи дъха гледки към хоризонта. Вечерта свободно време. Нощувка.

3 ДЕН
Закуска. Тръгваме на път около 07:30 ч сутринта по един от най интересните маршрути на Исландия – Златният кръг. Ще се отправим към националния парк Þingvellir (произнася се Тинкветлир) – място, което  съчетава геология и история. Ясно ще можем да видим континенталния разлом между американската и евразийската тектонични плочи; освен това тук е и локацията на Alþingi (Алтинге) – основан през 930 г., той е считан за най-стария парламент в света. Продължаваме към впечатляващия водопад Gullfoss (Гълфос), в буквален превод името му означава „Златният водопад”, заради начина, по който слънчевата светлина се отразява във водите му, падащи в дълбок 32 м процеп. Следваща ни спирка е Geysir (Гейсир), откъдето произлиза и станалата международна дума за горещ извор, изхвърлящ рязко водите си нагоре. Изригванията му могат да достигнат 70 м височина, но са с различна честота и сила. Свободно време. Завръщане в хотела в Рейкявик в късния следобяд. Нощувка.

4 ДЕН
Закуска. Освобождаване на хотела в 08.00ч и отпътуване към южната част на Исландия. Преминаване през Скейдарорсандур – най-обширната алувиална равнина в страната с обща площ около 1000 кв. км. Разстоянието между ръба на ледника и морето е 20 до 30 км, а крайбрежната ивица е дълга 40 км, което я прави най-голямата равнина от този тип в света. Още от времето, когато тук са се установили първите заселници, Скейдарорсандур поглъща значително количество фермерска (обработваема) земя и този процес все още продължава. Скафтафетл е вторият по големина Национален парк в Исландия и една от най-ценните естествени перли в северната държава. Ненадмината красота и голямо разнообразие на този природен парк се дължат на различни каньони, долини, айсберги, ледени тунели и арки, ледникови езера. Скафтафетл е и най-посещаваното от туристите място в Исландия заради зашеметяващия контраст между величествените заснежени върхове и свежата зеленина и растителност. Това е един прекрасен оазис, на ръба между пясъци и ледници, а над него се издига най-голямата ледена шапка в Европа – глетчерът Вахтнайокутл, обхващащ площ от над 8000 кв. км, с дебелина на леда, варираща между 400 и 1000 м. В най-южната му част се намира и най-високият връх в Исландия – Йоревайокутл (2110 м). След като преминем през няколко по-малки ледника, част от Национален парк Вахтнайокутл, стигаме до ледниковата лагуна Йокулсарлон. Тази лагуна се е образувала в началото на 20-те години на миналия век. В Йокулсарлон водата и вятърът са изваяли неповторими ледени скулптури. *По желание плаване с лодка амфибия по ледниковата лагуна Йокулсарлон, прочута с айсбергите, които се отчупват от ледника и образуват непрестанно изменящ се леден лабиринт за туристическите корабчета (продължителност – 30-40 мин.) с доплащане 105 лв за възрастни и 50 лв. за деца до 11 г. Привечер настаняване в хотел Skaftafell 3* или подобен. Нощувка

5 ДЕН – Рейнисвяра – Селяландсфос – Синята лагуна
Закуска. Освобождаване на хотела в 08.00 ч и отпътуване за Reynisfjara /Рейнисвяра. По пътя си ще видим Eldhraun (Елтхройн) – един от най-големите потоци от лава (с площ около 565 км2). Кратка спирка на Рейнисвяра или черният плаж който се счита за един от най красивите нетропични плажни ивици в света. Този зашеметяващ район е известен със своята интересна геология: черните пясъчни плажове, базалтовите колони и серия от скални образувания, важни за местния фолклор. Легендата разказва, че базалтовите колони – наречени от местните Reynisdrangar – всъщност са исландски тролове, които някога са се опитвали да завлекат кораб от морето на сушата преди изгрев слънце но не успели и така троловене се превърнали в камък. От Рейнисфяра се открива прекрасна гледка към нос Дирхолей. Това е колекция от скали, които, преплитайки се помежду си, образуват арки и отиват в дълбините на Атлантическия океан. В зависимост от метеорологичните условия ще може да посетим и глетчера Sólheimajökull /Солхемайокул, който за съжаление в последните години бавно, но неумолимо се топи. Продължаваме към следващата ни спирка – великолепния водопад Селяландсфос, като по пътя си в далечината при ясно време ще видим силуетът на действащия вулкан Ейяфятлайокутл, чието последно изригване е през 2010г. Считан за най-красивият водопад в страната и един от най-красивите в света Селяландсфос ще ви омагьоса. Тук невидимата творческа ръка на природата е достигнала до най-големи висоти. Най-силна е магията на водопада в слънчево време, когато лъчите се пречупват във водните пръски, създавайки чудна феерия. Свободно време за обяд. Следобяд се отправяме към п-в Рейкянес с кратка спирка на моста Leif the Lucky’s Bridge, който свързва два  континента: Европа и Северна Америка, за да съедини Исландия в едно.  Следва двучасов престой в най-известната атракция в Исландия – Синята лагуна, естествен геотермален басейн, разположен сред вулканични късове (входният билет е включен в цената). Ще имате възможност да се насладите на релаксиращи бани сред невероятна природа и чист въздух. Около 21:00 ч. трансфер до летище Кефлавик за полет до София в 00:25 ч. Кацане в София в 11:10 ч.

Затвори

ХОТЕЛИ И ЦЕНИ

ПАКЕТНИ ЦЕНИ

Дати На човек в двойна стая Единична стая
21.05.2022 1757 € 2057 €
28.08.2022 1677 € 1877 €
18.09.2022 1677 € 1877 €

Затвори

ЦЕНИТЕ ВКЛЮЧВАТ

 • Самолетен билет на Lufthansa София – Рейкявик – София през Мюнхен или Виена;
 • Летищни такси;
 • 20 кг чекиран багаж и салонен багаж до 8 кг;
 • 3 нощувки със закуска в хотел Reykjavik Centrum 4* или подобен;
 • 1 нощувка със закуска в хотел Skaftafell 3* или подобен;
 • Всички трансфери;
 • Водач на български език;
 • Обиколка на Рейкявик;
 • Посещение с включен билет на „ Fly Over Iceland“;
 • Целодневна екскурзия Златния кръг /Golden Circle/;
 • Целодневна екскурзия по Южния бряг;
 • Посещение на Рейнисвяра и водопада Селяландсфос;
 • Включен тур до националния парк Ватнайокул и ледниковата лагуна Йокулсарлон;
 • Посещение с включен комфорт билет на Синята лагуна;
 • Здравна застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покритие 10 000 евро.

Затвори

ЦЕНИТЕ НЕ ВКЛЮЧВАТ

 • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка;
 • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./;
 • Не упоменати в програмата услуги;
 • Застраховка “Отмяна на пътуване”;
 • Наблюдение на китове – 220 лв. за възрастни и 105 лв. за деца и младежи до 11 г.;
 • Плаване с лодка амфибия по ледниковата лагуна Йокулсарлон -105 лв за възрастни и 50 лв. за деца до 11 г.

Затвори

ДРУГИ

ХОТЕЛИ ИЗПОЛЗВАНИ ПО ПРОГРАМАТА (ИЛИ ПОДОБНИ):

Рейкявик –хотел Reykjavík Centrum 4*
Разположен е в централната част на Рейкявик на една от най-старите улици в Рейкявик, Adalstraeti, на 200 метра от музея на изкуствата в Рейкявик. В близост е до пристанището и повечето ресторанти. Стаите са нови, модерни и комфортно обзаведени, разполагат с телевизор, телефон, безплатен безжичен интернет, уреди за приготвяне на чай и кафе, баня, сешоар

Южна Исландия – Hotel Skaftafell 3*
Hotel Skaftafell е с удивително местоположение и предлага на гостите си зашеметяващ изглед към най-високата планина на Исландия, Хванадалсхнукур, и най-големия ледник в Европа – Вахтнайокутъл. Всички стаи в хотела разполагат със сателитна телевизия и собствена баня с душ, безплатен безжичен интернет.

 

Полетно разписание с Lufthansa за дата 21.05.22 – 26.05.22:
21.05 София 19:20 Мюнхен 20:15
21.05 Мюнхен 22:15 Рейкявик 00:25 на (22.05)
26.05 Рейкявик 00:25 Франкфурт 05:55
26.05 Франкфурт 08:00 София 11:10

Полетно разписание с Austrian Airlines за дата 28.08.22 – 03.09.22:
28.08 София 18:45 Виена 19:20
28.08 Виена 21:50 Рейкявик 00:10 на (29.08)
03.09 Рейкявик 00:10 Виена 06:15
03.09 Виена 09:30 София 12:00

Полетно разписание с Austrian Airlines за дата 18.09.22 – 24.09.22:
18.09 София 18:45 Виена 19:20
18.09 Виена 21:50 Рейкявик 00:10 на (19.09)
24.09 Рейкявик 00:10 Виена 06:15
24.09 Виена 09:30 София 12:00

 

УСЛОВИЯ:

 • При записване се внася 300 евро депозит;
 • Доплащане до 35 дни преди датата на отпътуване;

 

СРОКОВЕ ЗА АНУЛАЦИИ И НЕУСТОЙКИ:

 • От деня, следващ подписването на договора, до 45 дни преди датата на отпътуване – няма;
 • От 44 до 30 дни до датата на заминаване, пълния размер на депозита от 300 евро;
 • При анулация по-малко от 29 дни преди заминаване – пълната сума по договора.

 

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

 • Международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане;
 • За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители.

 

ЗАБЕЛЕЖКИ:

 • Офертата важи при минимум записани 15 туристи;
 • Срок за уведомление за несъбран минимум – 30 дни преди датата на тръгване;
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата;
 • Пътуването НЕ Е  подходящо за лица с ограничена подвижност.

Затвори